Wednesday, February 13, 2013

Kerang Rebus Singgang~

Assalamualaikum, w. b.t

Hari ini kita berkongsi resepi mudah untuk santapan keluarga dan teman dengan menggunakan kerang.


Info mengenai kerang; 
Kerang merupakan sejenis haiwan moluska yang bercangkerang sama seperti tiram /kepah/lokan/ remis. Kerang juga adalah sumber zink yang bermanfaat dalam perkembangan otak.
Kerang biasanya boleh juga dimasak untuk sambal kerang dan kerang bakar.


Menu-Kerang Rebus Singgang



Bahan-bahan:
1) kerang 1 kg (dibersihkan segala kotoran dan ditoskan)
2) air (nisbah yg digunakan, 1 bahagian kerang: 3 bahagian air)
3) 3 batang serai (dititik)
4) satu labu bawang putih (diketuk) 
5) 1 sudu garam

Cara-cara membuat;
1) Kerang yang sudah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk . Isikan air mengikut nisbah tadi
2) Masukkan serai, bawang putih yang sudah diketuk/ dititik dan akhir sekali masukkan garam.
3) Rebus kerang sehingga betul2 masak (30min) iaitu dalam keadaan cangkerangnya terbuka sehingga menampakkan isi kerang dengan api dapur yang sederhana.
4) Kerang rebus singgang sedia untuk dihidangkan.

selamat mencuba *(^_^)*


Tribute from Fieda's delight with love, XOXO

Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-0133083792/ 03-20214321 (office hours)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.