Saturday, March 30, 2013

Chocolate Moist Cake with sprinkled almond~*(^_^)*

Assalamualaikum w.b.t,


 hi everyone, *(^_^)*V

Chocolate Moist Cake with sprinkled almond~




(Travel pack/ Party pack)

new packaging & new topping~

-simple and portable-

The sticker will vary depending on your theme colour designs. 

Min order;
10 packs and onwards

Also available in ;
medium and large size 




Any inquiry about the pricing details ;
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-0173696845/ 03-20214321 (office hours)

Tribute with love, XOXO~



Thursday, March 21, 2013

Ikan Siakap Stim Lemon~

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar semua? *(^_^)*, 


senja kian berlabuh~

Menu hidangan tengahari yang ingin dikongsikan hari ini ;

Ikan Siakap 

Ikan siakap (Lates calcarifer), merupakan spesis tangkapan yang digemari oleh kaki pancing. Uniknya ikan ini boleh hidup di air tawar, air masin dan air payau, dan boleh bertukar jantina dari jantan ke betina. Ikan siakap dikategorikan sebagai ikan yang kurang berlemak dan menjadi hidangan alternatif yang berkhasiat untuk santapan keluarga. 

 


Ikan Siakap Stim Lemon


Bahan-bahan;
1) Seekor ikan siakap ( dibuang sisik ,disiang, dan dibersihkan)
2) 1 inci halia (diracik halus)-tujuannya untuk menghilangkan bau hanyir ikan
3) 1 biji lemon (dipotong bulat)-tujuannya untuk menghilangkan bau hanyir ikan
4) 4 ulas bawang putih (diketuk )
5) 1 sudu besar garam (dilumurkan pada ikan)
6) sedikit lada sulah (alternatif)
7) sedikit sos tiram  (alternatif)



Cara-cara membuat:
1) Panaskan air dalam kukusan sehingga mendidih.
2) Masukkan ikan yang dilumurkan garam, halia yang diracik, bawang putih yang diketuk, lemon yang dipotong bulat, sedikit lada sulah dan sedikit sos tiram ke dalam periuk kukusan.
3) Biarkan ikan dikukus selama (30minit) sehingga masak, iaitu isi ikan kelihatan putih.
4) Ikan siakap stim lemon sedia untuk dihidangkan .


Selamat mencuba *(^_^)*


Tip ringkas;
Ikan siakap boleh digantikan dengan ikan merah untuk hidangan stim.
Hidangan ikan siakap boleh juga digantikan dengan hidangan siakap tiga rasa (sweet sour) dan siakap masak pedas.



Tribute with love, XOXO




Sunday, February 24, 2013

Cake Topper~

Cake Topper 

What is cake topper? 

Stacked wedding cake with buttercream topping


Cake topper is placed on top of your cake. It's not only a decoration on the cake but its symbolically presenting the unity and harmonious culture in any celebration purposes such as wedding or birthday event. It can be  edible or non-edible figurine like fondant figurine or any unique cake dolls. 


















Soccer club theme
(right)

Cartoon artwork theme (left)


In addition, wedding cake is one of an oldest traditions of wedding. The cake topper will be a perfect choice to reflect your perfect style, personality and marriage. Its depends on the colours, size or any characters to represent your ideas especially for bride and groom. Thus, get your suitable custom unique personalized cake topper to capture your perfect moments with your loved ones.

~live~love~life~


Tribute with love, XOXO


Saturday, February 23, 2013

Rojak Buah~

Assalamualaikum w.b.t

Rojak pasembur ,
Rojak buah, 
Mi rojak,
dan sewaktu dengannya , yang mana anda gemari?*(^_^)*

Hari ini kita kongsi resepi pencuci mulut berasaskan buah-buahan dan sayuran dalam menu rojak buah . Menu ini berkhasiat ini amat sesuai untuk hidangan santai bersama keluarga dan teman.

Bahan utama yang boleh digunakan dalam menu rojak ;
1) Buah mangga 
2) Buah delima
3) Sengkuang 
4) Timun 
Untuk penyediaan bahan utama amatlah mudah, anda hanya perlu bersihkan semua buah yang diperlukan , racik atau hiris mengikut kesesuaian hidangan anda.



Bahan-bahan ;
1) Cili kering direbus dan dikisar (segenggam/ 15 biji)
2) Cili padi (6-10 biji)-bergantung kepada tahap kepedasan masing-masing
3) secubit belacan 
4) Gula Melaka  (racik halus)
5) 3 sudu besar Gula Pasir 
6)1 sudu besar Kicap Manis
7) 2 sudu tepung gandum untuk memekatkan kuah
8) 1 1/2 cawan air (ikut kepekatan kuah masing-masing)



Cara-cara membuat kuah rojak ;
1) Kisarkan cili kering, cili padi dan belacan.Ketepikan.
2) Sementara itu, masakkan gula melaka , gula pasir dan air sehingga cair di dalam periuk dengan api yang sederhana.
3) Kemudian, masukkan bahan kisaran dan kicap tadi ke dalam periuk .
4) Akhir sekali, masukkan tepung gandum ke dalam adunan sos tadi dan kacau sehingga likat dan pastikan adunan tepung tidak berketul. 
5) Kacau sehingga likat dan sedia untuk dihidangkan dengan buah.
6) Untuk perhiasan , boleh taburkan dengan kacang tanah atau badam hancur.

Selamat Mencuba *(^_^)*



Tribute with love, XOXO

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-0133083792/ 03-20214321 (office hours)




Friday, February 22, 2013

Padi, Beras dan Nasi ~

Assalamualaikum w.b.t

Apakah menu tengahari anda hari ini? 
Nasi atau mi ?

Padi , beras dan nasi cukup sinonim dengan masyarakat tempatan dan merupakan makanan ruji bagi masyarakat Asia. Penanaman padi di Malaysia terdiri daripada dua jenis iaitu padi sawah dan padi bukit (huma). Kebanyakan penanaman padi sawah bertumpu di Pantai Barat dan juga di Pantai Timur berikutan faktor geografi tempatnya yang berpaya dan lembap, serta sistem saliran yang baik sesuai untuk pertumbuhan padi. Padi bukit (huma) banyak ditanam di Sabah dan Sarawak. 



Tuai padi antara masak,
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara masak,
Esok jangan rindu-rinduan




Secara umumnya, padi yang diproses akan menghasilkan beras. Beras berbeza mengikut spesis dan jenis seperti beras putih, beras perang dan beras pulut. Beras juga kaya dengan vitamin, protein dan air.

Produk berasaskan beras turut digunakan oleh masyarakat tempatan sebagai produk kecantikan seperti bedak sejuk  khusus untuk penjagaan kulit .

Nasi adalah sumber karbohidrat terpenting untuk penjanaan tenaga kepada tubuh badan manusia selain protein. Mengikut sistem piramid makanan , nasi dikategorikan dalam kumpulan 1 (paras 1) yang perlu diambil dalam diet seharian  selain daripada bijirin, roti , bihun dan mi.

Di Malaysia, penghasilan produk makanan berasaskan nasi menghasilkan citarasa yang unik dalam penyediaan hidangan makanan tempatan sesuai mengikut majlis keraian tertentu.
  




Sebagai contoh, kuih tradisional yang dihasilkan menggunakan ramuan nasi adalah apam beras. 

Apam beras biasanya dimakan dengan kelapa parut dan sesuai dihidangkan sewaktu sarapan atau minum petang. 

Dalam proses penyediaan adunan apam beras, penghasilan tekstur kuih apam yang  berongga dan lembut terhasil menerusi  pembebasan gas karbon dioksida yang terperangkap dalam adunan akibat interaksi kimia (respirasi anaerob) antara  (nasi) gula  dan ragi (yeast). Proses ini dinamakan  penapaian  (fermentation). Keadaan yang sama berlaku dalam penghasilan doh roti dan pau.








Selain itu, hidangan utama yang popular bagi masyarakat tempatan ialah nasi kerabu, nasi dagang , nasi impit, nasi berlauk dan nasi kandar. Nasi yang disajikan terhasil menerusi adunan rempah ratus,  ulam ulaman serta ramuan tersendiri mengikut keperluan dan citarasa masyarakat setempat. Kepelbagaian hidangan inilah yang mencerminkan identiti masyarakat yang berbeza mengikut negeri di semenanjung Malaysia dan di Malaysia Timur (Sabah Sarawak).




Kepelbagaian pengolahan makanan dalam bentuk hidangan menggunakan nasi menjadikan malaysia sebagai destinasi popular pelancongan untuk dilawati kerana produk makanan yang unik dan sesuai dengan masyarakatnya yang berbilang kaum . Justeru, manfaat daripada sekecil-kecil biji benih padi sehingga menjadi makanan setempat adalah setimpal seiring dengan usaha keringat oleh para pesawah yang senantiasa menaburkan bakti untuk kepentingan bersama.


Tribute with love, XOXO







Sunday, February 17, 2013

Kuih oh Kuih ~*(^_^)*

Assalamualaikum w.b.t

Teringat akan kampung halaman  atau hidangan tradisi sewaktu usia kecil ?
Apa kata, kita mencuba hidangan pencuci mulut tradisional yang kami sajikan di Fieda's delight.


Kami sedia menerima tempahan untuk menyediakan hidangan kuih muih bagi majlis keraian anda (majlis kesyukuran perkahwinan/ kenduri akikah atau majlis formal). 


Senarai jenis kuih muih yang boleh didapati;
1) Aneka kuih talam (ubi kayu/keladi/ pandan)* menu popular
2) Kuih seri muka *menu popular
3) Aneka lepat (pisang/labu) *menu popular
4) Kuih karipap*menu popular
6) Kuih bakar bijan/ pandan 
5) kuih burger malaysia
6) Kuih kosui
7) Kuih donut 
8) Kuih bingka ubi
etc.

Min order;
50 pcs dan ke atas.
    


 



       Pandan dan santan menjadi ramuan,
        Resepi adunan dalam hidangan,
       Santapan santai keluarga dan teman,
           Pengikat tradisi zaman berzaman.























Pakej hidangan jamuan juga disediakan. 
Untuk tempahan dan senarai harga lanjut, sila hubungi kami;
Email-friedafieda@yahoo.com
Tel; 0133083792/017-3696845/ 03-20214321 (office hours)





Wednesday, February 13, 2013

Kerang Rebus Singgang~

Assalamualaikum, w. b.t

Hari ini kita berkongsi resepi mudah untuk santapan keluarga dan teman dengan menggunakan kerang.


Info mengenai kerang; 
Kerang merupakan sejenis haiwan moluska yang bercangkerang sama seperti tiram /kepah/lokan/ remis. Kerang juga adalah sumber zink yang bermanfaat dalam perkembangan otak.
Kerang biasanya boleh juga dimasak untuk sambal kerang dan kerang bakar.


Menu-Kerang Rebus Singgang



Bahan-bahan:
1) kerang 1 kg (dibersihkan segala kotoran dan ditoskan)
2) air (nisbah yg digunakan, 1 bahagian kerang: 3 bahagian air)
3) 3 batang serai (dititik)
4) satu labu bawang putih (diketuk) 
5) 1 sudu garam

Cara-cara membuat;
1) Kerang yang sudah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk . Isikan air mengikut nisbah tadi
2) Masukkan serai, bawang putih yang sudah diketuk/ dititik dan akhir sekali masukkan garam.
3) Rebus kerang sehingga betul2 masak (30min) iaitu dalam keadaan cangkerangnya terbuka sehingga menampakkan isi kerang dengan api dapur yang sederhana.
4) Kerang rebus singgang sedia untuk dihidangkan.

selamat mencuba *(^_^)*


Tribute from Fieda's delight with love, XOXO

Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-0133083792/ 03-20214321 (office hours)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.