Sunday, August 14, 2011

Daging Berempah Lada Hitam

Salam dear ALL,

Resepi berbuka puasa kali nie, adalah Daging Berempah Lada hitam,
hidangan ni sesuai juga dimakan ketika bersahur dengan nasi panas-panas..
huuhu..memang terangkat..sebb mmg pedas..hehee..


Bahan-bahan Utama;
1)Daging lembu 1/2kg (dihiris halus/ empat segi )
2) 2 sudu besar lada hitam (ditumbukkan halus)
3) 1 sudu serbuk kari daging
4) 2 biji kentang 
5) Air asam jawa secukupnya
6)Gula, garam secukupnya
7) 2 sudu cili kering kisar
8) 4 rempah sekawan (buah pelaga,bunga cengkih, kayu manis, ketumbar sikit)
9) 3 sudu kicap manis/kicap pekat

Bahan-bahan kisar;
1) 1 inci halia
2) 7 ulas bawang merah
3) 4 ulas bawang putih
4) sedikit hirisan lengkuas
5) 3 batang serai


Cara-cara menyediakan;
1) Bersihkan daging dan potong kiub/hiris nipis-nipis dan perapkan dengan separuh bahan kisar dan kicap manis/pekat.
2) Perap daging selama 1 jam atau semalaman (untuk lagi sedap).
3) Tumiskan 4 sekawan rempah + bahan kisar + cili kering kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
4) Masukkan daging perap + serbuk kari+lada hitam yang ditumbuk halus + air asam jawa +kentang+ kicap manis/pekat dan masakkan sehingga kuah agak pekat.
5) Masukkan garam+ gula secukup rasa. Masakkan sehingga betul2 pekat dan daging dan kentang betul-betul lembut.
6) Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas-panas.:)


Selamat Berbuka Puasa,dari;
fieda's delight

Sunday, August 7, 2011

Puding Karamel

Salam dear all,

Resepi untuk pencuci mulut / *desert kali nie adalah;Puding Karamel atau Puding Gula hangus;


Bahan-bahan
1) 5 biji telur
2) 4 sudu gula pasir-gula karamel.
3) 1 tin susu sejat
4) 1 sudu kecil esen vanilla
5) 1 sudu besar tepung kastard
6) 3 sudu besar susu pekat manis

 


CARA-CARA MEMBUAT;

A)Cara membuat gula karamel/karamel;

1) panaskan air kukusan di atas api
2) Untuk membuat gula karamel/hangus-cairkan gula dalam kuali/ periuk dengan api sederhana besar sehingga warna keperangan.Jgn smpi hangit.

***JNGN MASUKKAN AIR PADA AWAL,KALAU TAK, NANTI JADI BERKETUL.

3)mASUKKAN air gula karamel tadi ke dalam loyang sederhana besar.letak tepi sebentar.

B) cara membuat adunan puding telur

1) Pecahkan telur satu persatu dalam bekas dan pukul sebati dengan hand wisk.
2) Bubuhkan susu sejat dan esen vanila ke dalam adunan tadi, pukul biar sebati.
3) Masukkan tepung kastard dan susu pekat manis dalam adunan tadi. Kacau sebati.
4) Tuangkan adunan dalam loyang yang berisi air gula karamel tadi.Kukuskan dalam pengukus selama 20-30 min sehingga masak.
5) Setelah masak, sejukkan sebentar dan masukkan dalam petisejuk.Enak dimakan ketika sejuk. *(^_^)*.




Cubala..senang jer.:)

Thursday, July 28, 2011

Blueberry Cheese & Fresh Fruit Custard Filling Tart for Wijaya 's Hosp.Staff


Salam,dear all,
I would like to wish you all esp.Muslim ,
Have A Blessed Upcoming Ramadhan Eve ,
May your days will be blessed by Allah

As usual, latest entry was all about blueberry cheese tart + fresh fruit custard filling tart (pic.not.shown)
which was ordered by Rabiatul Adawiyah 
from Wijaya International Hospital, Petaling Jaya.


60pcs blueberry cheese tarts + 60pcs fresh fruit custard filling tarts



Thanks for ordering with us@  fieda's delight

Any, inquiry;just contact us for details @
sms/call-fieda (013-3083792)
email-friedafieda@yahoo.com
official blogsite-http://www.fiedafrieda.blogspot.com

Sunday, July 3, 2011

Lakse' a.k.a LAKSAM

Assalamualaikum,dear all,

Latest updates is all about my new project, 
cooking for Lakse' in Kelantanese slang or LAKSAM
Basically, lakse'/laksam is one of my favourite food and famous food in my hometown,Kelantan,Malaysia , full with gravy ;made of fish and coconut milk..



 Here's the recipes to make LAKSAM;
(BM version-resepi asal/original recipes)

Bahan-bahan/INGREDIENTS;
1)mee laksam;
1kg  rice flour/tepung beras (i used 500gm only)
8 cups of water/cawan air (i used 4 cups of water)

2) Ulam-ulaman (vegetables)
-Daun kesum
-Cucumber (Timun)
-Bean Sprouts (Tauge)
-Bunga Kantan
-Long bean (kacang panjang)

3)SAMBAL
-Belacan
-Garam
-cili padi
-limau purut

4)GRAVY/ BAHAN KUAH
-600gm ikan kembung (banyak kalau nak kuah pekat)
-1 biji kelapa parut (diambil santannya)
-1sudu besar lada hitam(tumbuk/kisar)
-1cm halia (tumbuk/kisar)
-8 ulas bawang merah (tumbuk/kisar)
-2 keping asam gelugur/asam keping
-sedikit garam & gula



5) HOW TO PREPARE/ CARA-CARA MEMBUATNYA;
1)Campurkan tepung beras dan air secukupnya supaya tidak terlalu keras atau cair.
2)Masukkan air dalam kukusan dan didihkan. 
Sementara itu sapukan sedikit minyak pada tudung periuk.
3) Tepung yang dibancuhkan dituangkan ke dalam tudung periuk yang leper
seperti membuat lempeng.
4) Kukuskan lebih kurang 10 minit. Angkat , gulung dan ketepikan dalam pinggan.

5) Untuk menyediakan sambalnya, tumbuk kesemua bahan hingga  lumat dan
perahkan limau nipis.
6) Bagi menyediakan kuahnya, rebuskan ikan ,asam gelugur 
dan sedikit garam hingga masak.
7) Sejatkan air rebusan ikan dan biarkan sejuk.Asingkan isi ikan dan tulang.
8) Kisarkan semua isi ikan di dalam pengisar dan dicampurkan /digaulkan
dengan bahan kisar lain.
9) Masukkan semua bahan kisar dan santan ke dalam periuk.
10) Masakkan di atas api sederhana sehingga mendidih.Masukkan dgn
garam,gula dan asam gelugur.
11) Sedia untuk dihidangkan bersama ulam-ulaman dan sambal.

-makan dengan telur rebus pun sedap *(^_^)*

Have a nice day :)
@
fieda's delight

Cooking With Love &  You will taste the Passion Of It,

Any Inquiry,
call/sms-fieda (017-3696845/013-3083792)
email-friedafieda@yahoo.com
blogsite-http://www.fiedafrieda.blogspot.com






Sunday, June 26, 2011

Nasi Ayam a.k.a Chicken Rice

Salam,Dear all

Having a hectic weekend doing lots of work ,
surely wasn't enough for you to get only two days for rest..*(^_^)*.

Despite of having pleasure outside with friends,
i still love being at home,  getting back  to my
THERAPY ROOM...KITCHEN..
Doing New Project;
Last week, i did apple pie, just for coffee time..,and seemed really tasty treat in the evening.


Today, i'm having dinner with my housemates with our heavy meals -
CHICKEN RICE..eat untill finger licking good..hahaha...*(^_^)*

*(^_^)*,Here's the recipes as follows;

Ingredients-SOURCES- my mother;
(BM,version)*(^_^)*

Basic Ingredients;
1 ekor ayam (potong besar 12 bahagian)
4 cawan beras
5 ulas bawang putih (hiris nipis2/ketuk)
3 inci halia ( diketuk/racik halus2)
2 inci Kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum Bunga cengkih
3 kuntum Bunga Lawang  
2 helai daun pandan (disimpulkan)
2 ulas bawang merah (bombay)-potong halus2
4 sudu kicap (terpulang rasa masing-masing)
Garam+ gula
 Sedikit sos tiram
Serbuk kunyit/serbuk pewarna kuning makanan
Sedikit planta /marjerin
Air
(Optional= nak lagi masak cepat + sedap, masukkan kiub ayam knorr)


1)Cara masak ayam goreng perap
1) Panaskan kuali dengan minyak dan tumiskan halia+ bawang merah+ bawah putih+ buah
pelaga+bunga lawang+ bunga cengkih+ kayu manis sehingga naik bau
2) Masukkan ayam yang telah dibasuh dan ditoskan airnya tadi ke dalam periuk
3) Tambahkan  air dan masakkan sehingga ayam separuh masak
4)Setelah ayam separuh masak, kuarkan ayam dan asingkan untuk diperap dan digoreng.
5) Air rebusan tadi seterusnya di gunakan untuk masak nasi ayam.
6) Ayam tadi diperap menggunakan sos tiram+ sedikit gula+ sedikit kicap+ sedikit garam+
bawang merah dan putih yang diracik+ sedikit halia
(untuk rasa lebih sedap, perap lebih kurang 1-2jam)
7) Selepas proses perapan berakhir, ayam digoreng dalam minyak panas (deep fry)
8) Ayam goreng siap untuk dihidangkan.



2) Cara untuk membuat Nasi Ayam;
1) Beras dibasuh sebanyak 3kali dan ditoskan airnya
2) Panaskan kuali dengan planta dan tumiskan bahan tumis seperti bawang merah+ halia+ kayu manis+ bunga lawang+ bunga cengkih sehingga naik bau
3) Masukkan beras tadi dan kacau sekata kemudian, masukkan air rebusan ayam tadi mengikut sukatan beras yang digunakan 
4) Masukkan daun pandan dan sedikit serbuk kunyit /pewarna kuning makanan untuk
menghasilkan warna nasi yang kuning.

 
3)Sambal kicap
5 sudu kicap manis
16 biji cili padi
2 ulas bawang putih
sedikit garam
sedikit cuka makan (untuk tambah rasa masam)
sedikit gula + garam

cara membuat sambal kicap / cili merah;
1)kisarkan 2 ulas bawang putih dan cili padi.
2) Campurkan bahan lain dan sebatikan dengan bahan kisar tadi (kicap+ cuka). Perasakan
dengan garam dan gula mengikut citarasa anda.

4)Sayuran
Bahan-bahan;
Timun
Sayur salad
Tomato

Nasi Ayam a.k.a Chicken Rice ready to be served...*(^_^)*

Bon..apetie...
Cooking With Love & yOU will taste the Passion Of IT


Have A nice Day  *(^_^)*V

Any Inquiry;
sms/call-fieda (013-3083792)
email-friedafieda@yahoo.com
blogsite-http://www.fiedafrieda.blogspot.com


 
 









fieda's delight

http://www.fiedafrieda.blogspot.com, contact us for details-fieda (013-3083792)
cooking with love *(^_^)*, HAVE A NICE DAY ALL...

Sunday, June 19, 2011

Apple Pie for sweetie

Salam, dear all,
After  a long hectic days doing another jobs ,another OUR onlineshop,@  link-http://www.scentbeautyonlineshop.blogspot.com, 



Its just like ALMOST OF ALL WORKS IM DONE, 
I feel good to be at home especially
to be in the Kitchen, HAVING SOME THERAPY with food .
.iNDEED, LIFE BEGINS AT HOME..Yeah,,..:)
jUST like Bruno Mars' lyric..in the Lazy SONG..

~Today im not feel like doing anything
I just want Wanna lay in my Bed
Don't Feel Like Pickin' Up my Phone
so Left A messages at the Tone
'cause Today I Swear i'm not  doin' anythin'....

Nothing at All...except baking An Apple Pie..hahaha...

I made my first attempt to do bake an apple pie
~Actually mixED fruit with apple + peach fruits which was left in a fridge
after 1 weeks ago.
At first i planned to make fruit tarts but seem always do the same things,
so...why not trying to do something NEW..AND..AT LAST HERE'S the result;

Tadaa....AN  APPLE & PEACH PIE

Garnished with blueberry filling + oreo crumbles


Really Sweet and Nice to be served with Coffee during coffee break~




Inside of the pie..really sweet..

Have a nice day all ..
tribute from fieda's delight with love

cooking with love, and u will taste the passion of it..


email -friedafieda@yahoo.com
blogsite-http://www.fiedafrieda.blogspot.com


Saturday, May 21, 2011

Blueberry Cheese Tart Untuk *Kiyo (^_^)*

Salam, dear All,
Latest entry is dedicated to my dear friend,Syakirah *(Kiyo) *(^_^)*
She requested to bring back to her hometown , 
have a safe journey and have a nice day, Kiyo*(^_^)*

Cheese Tart + Blueberry Filling Topping
(8cm diameter)







Tq for ordering with us *(^_^)*
@
fieda's delight


Have a nice day ALL..

How To Order;
sms/call-fieda(017-3696845/ 013-3083792)
email-friedafieda@yahoo.com
facebook-fieda_frieda@yahoo.com
blogsite-http://www.fiedafrieda.blogspot.com




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.