Sunday, June 26, 2011

Nasi Ayam a.k.a Chicken Rice

Salam,Dear all

Having a hectic weekend doing lots of work ,
surely wasn't enough for you to get only two days for rest..*(^_^)*.

Despite of having pleasure outside with friends,
i still love being at home,  getting back  to my
THERAPY ROOM...KITCHEN..
Doing New Project;
Last week, i did apple pie, just for coffee time..,and seemed really tasty treat in the evening.


Today, i'm having dinner with my housemates with our heavy meals -
CHICKEN RICE..eat untill finger licking good..hahaha...*(^_^)*

*(^_^)*,Here's the recipes as follows;

Ingredients-SOURCES- my mother;
(BM,version)*(^_^)*

Basic Ingredients;
1 ekor ayam (potong besar 12 bahagian)
4 cawan beras
5 ulas bawang putih (hiris nipis2/ketuk)
3 inci halia ( diketuk/racik halus2)
2 inci Kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum Bunga cengkih
3 kuntum Bunga Lawang  
2 helai daun pandan (disimpulkan)
2 ulas bawang merah (bombay)-potong halus2
4 sudu kicap (terpulang rasa masing-masing)
Garam+ gula
 Sedikit sos tiram
Serbuk kunyit/serbuk pewarna kuning makanan
Sedikit planta /marjerin
Air
(Optional= nak lagi masak cepat + sedap, masukkan kiub ayam knorr)


1)Cara masak ayam goreng perap
1) Panaskan kuali dengan minyak dan tumiskan halia+ bawang merah+ bawah putih+ buah
pelaga+bunga lawang+ bunga cengkih+ kayu manis sehingga naik bau
2) Masukkan ayam yang telah dibasuh dan ditoskan airnya tadi ke dalam periuk
3) Tambahkan  air dan masakkan sehingga ayam separuh masak
4)Setelah ayam separuh masak, kuarkan ayam dan asingkan untuk diperap dan digoreng.
5) Air rebusan tadi seterusnya di gunakan untuk masak nasi ayam.
6) Ayam tadi diperap menggunakan sos tiram+ sedikit gula+ sedikit kicap+ sedikit garam+
bawang merah dan putih yang diracik+ sedikit halia
(untuk rasa lebih sedap, perap lebih kurang 1-2jam)
7) Selepas proses perapan berakhir, ayam digoreng dalam minyak panas (deep fry)
8) Ayam goreng siap untuk dihidangkan.



2) Cara untuk membuat Nasi Ayam;
1) Beras dibasuh sebanyak 3kali dan ditoskan airnya
2) Panaskan kuali dengan planta dan tumiskan bahan tumis seperti bawang merah+ halia+ kayu manis+ bunga lawang+ bunga cengkih sehingga naik bau
3) Masukkan beras tadi dan kacau sekata kemudian, masukkan air rebusan ayam tadi mengikut sukatan beras yang digunakan 
4) Masukkan daun pandan dan sedikit serbuk kunyit /pewarna kuning makanan untuk
menghasilkan warna nasi yang kuning.

 
3)Sambal kicap
5 sudu kicap manis
16 biji cili padi
2 ulas bawang putih
sedikit garam
sedikit cuka makan (untuk tambah rasa masam)
sedikit gula + garam

cara membuat sambal kicap / cili merah;
1)kisarkan 2 ulas bawang putih dan cili padi.
2) Campurkan bahan lain dan sebatikan dengan bahan kisar tadi (kicap+ cuka). Perasakan
dengan garam dan gula mengikut citarasa anda.

4)Sayuran
Bahan-bahan;
Timun
Sayur salad
Tomato

Nasi Ayam a.k.a Chicken Rice ready to be served...*(^_^)*

Bon..apetie...
Cooking With Love & yOU will taste the Passion Of IT


Have A nice Day  *(^_^)*V

Any Inquiry;
sms/call-fieda (013-3083792)
email-friedafieda@yahoo.com
blogsite-http://www.fiedafrieda.blogspot.com


 
 









fieda's delight

http://www.fiedafrieda.blogspot.com, contact us for details-fieda (013-3083792)
cooking with love *(^_^)*, HAVE A NICE DAY ALL...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.