Wednesday, April 4, 2012

Perbezaan MUFFIN & CUPCAKES

Salam, dear all

hari ini saya rasa terpanggil untuk buat entry in bm version, entry ini mengenai perbezaan muffin dan cupcakes kerana mendapat pertanyaan ramai pihak.

 Let me share with you the differences between MUFFIN & CUPCAKES.


Perbezaan antara cupcakes & muffin:

PERBEZAAN 1
 yang jelas dan senang untuk difahami ialah CUPCAKES mempunyai frosting (icing) manakala MUFFIN tidak. Biasanya MUFFIN adalah lebih berkhasiat dan disediakan untuk makan pagi /breakfast berbanding CUPCAKES yang disediakan untuk majlis keraian tertentu seperti majlis kahwin/tunang/akikah. 


PERBEZAAN 2
 cara penyediaan muffin adalah berbeza dengan cupcakes;

MUFFIN
1) cara penyediaan MUFFIN adalah lebih kurang sama seperti membuat biskut.;
 campurkan bahan kering dahulu baru sebatikan dengan bahan basah. Sebatikan dengan hanya menggunakan spatula shaja sudah memadai.-jgn over mix kerana boleh menghasilkan gluten dan rongga udara. 

2) MUFFIN dibakar dengan suhu tinggi 180c-200c (20-25min)  bergantung kepada saiz muffin.


CUPCAKES
1)cara penyediaan CUPCAKES adalah sama seperti penyediaan membuat kek. 
butter/marjerin dipukul sebati sebelum dimasukkan gula (dipukul supaya udara & lemak bergabung , kemudian baru masukkan telur , tepung, serbuk penaik dan sestengah ditambahkan susu).

2) CUPCAKES dibakar dengan suhu seperti penyediaan kek-180c (20-25min).



PERBEZAAN 3
ADUNAN MUFFIN & CUPCAKES;


MUFFIN
Perbezaan yang ketara bagi MUFFIN ialah tekstur adunan adalah lebih keras & crumble . Jika diperhatikan adunan muffin akan menggunakan lebih partisi tepung dan hanya sedikit telur digunakan. (biasanya untuk satu adunan hanya 1 biji telur digunakan). Kebiasaannya muffin akan ditambahkan dengan buah kering seperi kismis /badam/kekacang / choc chip. Tekstur MUFFIN  yang kasar menggunakan gula kasar dan bukan gula halus seperti penyediaan kek . MUFFIN dikategorikan sebagai lebih berat & padat berbanding CUPCAKES. LEBIH BANYAK TEPUNG DIGUNAKAN UNTUK MENGHASILKAN MUFFIN YANG CEPAT & MUDAH.

CUPCAKES
Cupcakes mempunyai tekstur adunan yang lebih soft & moist berbanding dengan MUFFIN. istilah gebu biasanya mengikut kepada partisi telur , tepung & susu yang digunakan dalam adunan CUPCAKES. seringkali org menggunakan kaedah pembuatan kek untuk menghasilkan  MUFFIN. yang ternyata kalau asalnya resepi, muffin adalah lebih keras & padat. 
CUPCAKES have less denser rather than MUFFIN. 




FORMULA MUFFIN : SOURCES DIANA'S DESSERT




 Diana's Desserts;
the "basic formula for muffins is ;
2 cups flour, 
2-4 tablespoons sugar, 
2 1/2 teaspoons baking powder, 
1/2 teaspoon salt,
 1 egg, 
1/4 cup oil,shortening or butter, 
1 cup milk. 
When the fat, sugar and egg ratio in a recipe reaches double or more than this, you have reached the cake level."





KESIMPULANNYA;


a CUPCAKES is like a cake,


 while a MUFFIN is like a BREAD.


ANY INQUIRY , JUST INBOX UR DETAILS;

http://www.fiedafrieda.blogspot.com

email us; friedafieda@yahoo.com

contact us; 013-3083792/017-3696845

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.