Salam , dear all,
How's your day today?
Rasanya lama bebenar tidak mengupdatekan diri dengan resepi masakan. Kekangan masa membataskan segalanya. maaf yer kalian :)
Today's entry is my favourite dishes (^_^)* and also the other's , housemate and siblings :)
*sedap dimakan dengan nasi time panas-panas, apatah lagi tgh musim hujan nie..huhu..:)
Ayam Masak Lada Hitam
Inilah resepinyer,;
BAHAN-BAHAN;
Bahan-bahan untuk dikisar;
1) bawang merah bombay -3 ulas (dikisarkan)
2) bawang putih -5 ulas (dikisarkan)
3) seinci halia -(dikisarkan)
4) lada hitam ikut citarasa kepedasan masing-masing (2 sudu memadai)-ditumbuk halus/dikisar halus
Bahan-bahan utama;
1) ayam sebelah (dipotong besar /kecik terpulang ikut citarasa)-dibersihkan dan ditoskan dan diperap dengan garam kunyit.
2) 1biji lobak merah -dipotong memanjang dan halus
3) tomato 2 labu-dipotong menyerong
4) bunga cengkih, lawang & kayu manis -untuk bahan tumisan
5) garam , gula secukupnya
6) minyak yang mencukupi untuk menggoreng ayam & menumis bahan tumisan.
7) satu keping asam keping
8) 4 /3 sudu besar kicap manis (untuk memeriahkan warna, mencukupkan rasa)
Cara-cara membuat;
1) kisarkan bahan kisar. Ketepikan
2) Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
3) Kemudian , panaskan kuali lain dengan minyak. Tumiskan semua bahan tumisan + bunga lawang,cengkih , kayu manis dan kicap manis sehingga pecah minyak.
4) Masukkan ayam yang dimasak separuh + lobak mereh/carrot dan masukkan asam keping. Masak
sehingga pecah minyak dan carrot dah lembut.
5) Masukkan tomato dan perasakan dengan gula , garam secukup rasa. Masak lebih kurang 15 min lagi dengan api sederhana perlahan sehingga kuah betul2 agak pekat.
6) Bolehla di angkat dan disediakan ketika panas-panas. *(^_^)*
Selamat menjamu selera.
Have A nice day all,
email;friedafieda@yahoo.com
contact-013-3083792/017-3696845
blogsite; http://www.fiedafrieda.blogspot.com
No comments:
Post a Comment