Friday, June 8, 2012

Kuih Seri Muka ~(^_^)*

Salam, dear all

happy school holiday to all,
sorry for not update any entry for a while since been busying attending lots of friends and relative's wedding ceremony *(^_^)*

here's the simple traditional kueh which my father loved to eat during my childhood memories :)
*KUIH SERI MUKA*

in different version -egg layer or simple flour layer :)

i'll share the recipes as follow; *(^_^)*



RESEPI KUIH SERI MUKA;

BAHAN LAPISAN BAWAH (UTAMA):-
500gm beras pulut (1/2 kg beras pulut)
500ml santan cair (anggaran santan pekat-200ml + santan cair selebihnya)-dari ½  biji kelapa parut
1 ½  st garam

BAHAN LAPISAN ATAS;

(SERI MUKA VERSI TEPUNG):-
150gm tepung gandum
3 sdt tepung ubi (untuk bagi nampak berkilat dan licin permukaan atas kuih)
½  cawan gula
Sedikit pewarna hijau pandan (ikut citarasa)
100ml air /santan (terpulang ikut citarasa masing2)-yang penting jgn terlalu cair

ATAU-OPTIONAL-

(SERI MUKA VERSI TEPUNG)

5-6 biji telur (bergantung kepada saiz)
200ml air gula melaka
1/2 sdt garam




CARA-CARA MEMBUAT;

UNTUK LAPISAN BAWAH:-
1) Panaskan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
2) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
3) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
4) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau.
5) Kukus beras pulut  diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min sehingga masak.
6) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi dengan plastik. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.

UNTUK LAPISAN ATAS:-
(SERI MUKA VERSI TELUR)
1) Pukul gula bersama telur hingga kembang.jgn terlalu lama.
2) Masukkan air gula melaka ke dalam adunan telur. Kemudian, adunan ditapis dan dituang ke dalam Loyang yang ditekap dengan beras pulut tadi dan sedia untuk dikukuskan.
3) Kukus sehingga masak selama 45min-1 jam. Biarkan kuih seri muka  versi sejuk dahulu baru dipotong dan disediakan.

SERI MUKA VERSI TEPUNG~
1) Ayakkan tepung gandum & tepung ubi ke dlm adunan santan ,pewarna hijau, garam dan gula . Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji.
2) Kemudian, adunan ditapis dan dituang ke dalam Loyang yang ditekap dengan beras pulut tadi dan sedia untuk dikukuskan.
3) Kukus sehingga masak . Biarkan kuih seri muka sejuk dahulu baru dipotong dan disediakan.


***yang warna hijau-seri muka versi tepung, yang coklat-seri muka versi telur , sekejap jer sudah habis...hehe**


selamat mencuba semua *(^_^)*


have a nice day all *(^_^)*

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email us-friedafieda@yahoo.com
contact us-013-3083792/017-3696845 (fieda)
office-03-20214321 (during office hours)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.