Monday, May 21, 2012

PAU KACANG~ *(^_^)*


Salam dear all,
ini entry kedua bagi resepi membuat pau (homemade)

Kali ini inti yang digunakan adalah pau kacang,
resepi yang ditayangkan adalah sama juga seperti entry lepas; :)



PAU KACANG;

Bahan-bahan membuat pau:
1)1 kg tepung gandum
2) 1/2 cwn minyak masak
3) 1 paket yis mauripan
4) 1/2 cwn gula (secukup rasa)
5) sedikit garam
6) 2 1/2 cawan air
7) 2 sudu bsar susu pekat manis (lembutkn doh)


Cara-caranya:
1) Panaskan kukusan di atas api yang sederhana
2)  Gaulkan tepung dan yis mauripan dan larutkan gula di dalam air
3) Gaulkan semua ramuan tadi sehingga sebati . Uli lembut dengan tangan selama 10 -15 minit sehingga adunan menjadi kenyal dan licin ( tidak melekat pada tangan)
4) Ambilkan doh tadi dan buat bulat kecil2 dan biarkan selama 10 min
5) Canaikan doh kecil tadi dan masukkan inti di bahagian tengah adunan
6) Tutup inti dan bulat2kan sehingga adunan licin mengikut bentuk disukai.Letakkan adunan yng dibentukkan dengan pelapik daun pisang atau kertas putih yang dipotong empat segi/bulat
7) Biarkan adunan pau selama 35 min  dan ditutup sehingga agak mengembang
8) Kukuskan dalam pengukus selama 15 min pada suhu tinggi.(Jangan lebih masa mengukus).


Peringatan:
-semasa mengangkat penutup pengukus, pastikan penutup dilapik dengna kain bagi mengelakkan air kukusan terkena permukaan pau yang boleh merosakkan tekstur rupa pau.

- Inti pau boleh dibuat dengan inti daging/ayam/kacang merah mengikut kesukaan masing-masing sama seperti membuat inti karipap



Selamat mencuba;

Have a nice day all *(^_^)*

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email-friedafieda@yahoo.com
contact-013-3083792/017-3696845

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.