Tuesday, May 15, 2012

Lepat Pisang

Salam, dear all, 

how's your day today? 
*(^_^)*
I just want to share with you again, the recipe for my favourite traditional kueh so called *lepat pisang*

suitable to be served during tea time/ coffee time or even having breakfast..:)

Lepat Pisang






Selamat mencuba *(^_^)*


Bahan-bahan:
1) 12 biji pisang (opt. 1 kg labu kuning/ ubi kayu)
(kalau gunakan labu, labu mestila dibuang kulit dan dikukus sehingga lembut dahulu)
(kalau gunakan ubi kayu, ubi kayu dibuang kulit dan disagat untuk mendapatkan isinya)
2) 250gm tepung gandum
3)250gm gula pasir(ikut kemanisan masing-masing)
4) Garam secukup rasa
5)  Daun Pisang-dilayur

Cara membuat;
1) Pisang yang dibuang kulit dan dilenyek sehingga hancur.( sekiranya menggunakan labu, kukus dan lenyek sehingga hancur)
2) Masukkan garam, tepung gandum dan gula pasir. Gaulkan sehingga adunan sebati.
3) Ambilkan sedikit adunan dan letakkan di atas sekeping daun pisang. Kemudian, dibungkus kemas . Ulang cara bungkus sehingga adunan habis.
4) Susunkan dalam bekas kukusan dan pengukus yang dipanaskan terlebih dahulu. Kukuskan selama 15-20 min sehingga masak
5) Lepat pisang sedia untuk dihidangkan.


Have A nice day,*(^_^)*



sila hubungi kami untuk tempahan;

min order; 30pcs (call us for pricing details)

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email us-friedafieda@yahoo.com
contact us-013-3083792/017-3696845


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.