Saturday, November 10, 2012

Gold & Yellow~*(^_^)*V

Salam, dear all

Im here again, second entry is an order from Mrs. Normah, Section 2, Bandar Baru Bangi for her event.

Fondant Wedding cake

gold yellow theme color. 

 l loved to make this cake because of its color and designs . 







Thanks for ordering with us @ Fieda's delight

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)

Love & Romance~*(^_^)*V

Salam, dear all,


Love & Romance is in the air :)

Garden of roses ...perfect theme to celebrate the romantic moments with lots of joy and happiness ...








2-tiered wedding cake buttercream  
white , red color



Thanks for ordering with us @ Fieda's delight

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)

Cream Puff~*(^_^)*V

Salam, dear all


Sorry, little bit busy lately,
Hola...how are you today? :)

This entry is an order and also a class to make cream puff that i made with my really good and hardworking helpers, thanks for your helps, :)
(Sue, Nas)

Now, open for order, new products @ Fieda's delight

Cream Puff wif vanilla custard filling for an event in Bukit Jalil.
Crunchy & Yummilicious






Thanks for ordering with us @ Fieda's delight



http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)

Wednesday, November 7, 2012

Bright Red in Heart ~*(^_^)*~

Salam, dear all

Its been a while, i'm not updating anything..
ok, this latest order, from Putrajaya.

A set of red velvet cupcakes + cream cheese




Bright red in Heart ~

Thanks for ordering with us @ Fieda's delight

Tribute to you with love, XOXO *(^_^)*

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)

Saturday, November 3, 2012

Nonbaked Oreocheese cake~*(^_^)*

Salam, dear all

Aloha...Im back again...*(^_^)*
have a break, have a kit-kat~
How's your weekend?
Good news to upcoming cake designer/ new beginner, Fieda's delight now offering 
personal class-one to one- who is really keen to explore new ideas in baking.
It was an interesting activity to gain and share your knowledges with each others and who knows it can improve your life. Trust me. Its worth it. *(^_^)*

First class;
Nonbaked Oreocheese cake ;
done by; 
Shera, Nasfati, Sue. 
(Good Job to all , *(^_^)*)

Here's the outcome;


Outer layer `

Internal layer


***Practices Makes Perfect***


Any Inquiry, regarding booking class, registration fees,( especially to student) , just inbox your details;
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)
http://www.fiedafrieda.blogspot.com


Have a nice day all :)

Wednesday, October 31, 2012

Kerabu Lawa Ikan Tamban~

Salam, dear all,

Kembali bersiaran di hari yang cerah menyinar,
Hari ini seperti biasa, insyaAllah fida akan berkongsikan resepi untuk membuat kerabu lawa ikan versi kelantan. 

Resepi ini adalah resepi terkenal bagi penduduk persisiran pantai , terutama di kelantan, dan juga resepi turun temurun kerana hanya melibatkan penggunaan ikan segar dari laut (ikan tamban/ jelawat). *hanya ikan ini digunakan untuk resepi ini. Ikan ini mempunyai tulang yang amat banyak*

Cara penyediaan amat mudah , apa yang uniknya, tidak perlu dimasak, ikan hanya diperap menggunakan perahan air limau nipis untuk menghilangkan hanyir. Apa yang penting, ikan mesti segar. 
(Seperti mana penggunaan sushi ikan di jepun).

Selain itu, menu ini amat sesuai dijadikan menu diet yang sihat kerana melibatkan penggunaan ulam-ulaman segar. Healthy diet for healthy lifestyle.

Jom kita semak resepi ini,

Kerabu *Lawa* Ikan versi kelantan


Bahan-bahan utama;

1) 1/2 kg ikan tamban segar (kuantiti terpulang kepada individu)
2) 3 biji limau nipis (dibelah dan dapatkan air perahan limau nipis)
3) segenggam daun kesum (dihiris nipis)
4) segenggam kacang panjang (dihiris nipis)
5) 5 ulas cili padi (ditumbuk halus)-kuantiti mengikut kepedasan citarasa masing-masing
6) segenggam daun muda pucuk gajus (dihiris nipis)
7) sedikit garam (perasa)

Cara-cara penyediaan.
1) Ikan tambam yang sangat segar di bersihkan, ditoskan dan dipotong menyerong bagi mendapatkan filet ikan. Kemudian isinya dihiris nipis.Ketepikan. sisa ikan atau tulang jangan dibuang, kerana kebiasaannya akan dibuat singgang ikan.  
 (Ikan yang segar, isinya akan bewarna merah dan matanya tidak merah)


2) Bersihkan semua ulaman yang ada (daun kesum, kacang panjang, daun muda pucuk gajus) dan dipotong halus. Ketepikan dalam bekas lain.



3) Tumbukkan cili padi dan garam sehingga lumat dengan alu . Kemudian masukkan hirisan nipis ikan tadi kedalam (mortar/lesung) dan tuangkan air perahan limau nipis dan gaul sebati. Biarkan dalam bekas lesung dan tutup. Perap selama 40 minit supaya sebati dengan aroma dan rasa jus limau.



4) Setelah selesai diperap. Keluarkan ikan tadi dan campurkan dengan semua hirisan ulaman dalam bekas berlainan. dan gaul sekata sehingga semua sebati. Biarkan selama 15 min . Atau boleh disimpan ke dalam peti sejuk untuk mendapat hasil yg lebih memuaskan. Kerabu sedia untuk dihidangkan.



Selamat mencuba. *(^_^)*


Have a nice day all*(^_^)*


http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours) 

Singgang daging (versi kelantan) *(^_^)*

Salam, dear all

Di kesempatan ini , fida ingin mengucapkan selamat hari raya aidiladha untuk semua yang beragama islam.
 Kemeriahan cukup jelas terasa ketika pulang ke kampung terutama di kawasan pantai timur, Kelantan mahupun Terengganu dan juga di seantero dunia terutama bagi mereka yang menjalani ibadah korban .


Upacara ibadah korban dan sesi melapah daging dijalankan untuk tujuan pengagihan daging korban kepada penduduk kg.



Ok, kembali kepada topik utama....
Tenang di hati ,*(^_^)*,Alhamdullilah, hujan rahmat
Dalam kedinginan musim hujan ini, fida ingin berkongsi resepi biasa masakan di kawasan pantai timur, kelantan yang sinonim dengan daging. menu pemanas badan.


Daging masak singgang (versi kelantan)



Bahan-bahan;
1) segenggam ketumbar (dibersihkan & ditumbuk lumat)
2) 3 inci lengkuas (lagi banyak lagi bagus)-untuk 1kg daging + tulang lembu-dihiris halus
3) seinci halia (dihiris halus)
4) 6 ulas bawang putih (diketuk)
5) 2-asam keping 
6) garam secukup rasa
7) 5 cawan air (secukup rasa untuk kuah)
8) ***hirisan halus cili kering -4 helai(optional- untuk memerahkan kuah & rasa sedikit pedas)
9) MAIN INGREDIENT- 1KG daging + tulang lembu.


Cara-cara membuat;
1) Bersihkan daging & tulang lembu dan letakkan di dalam periuk. Masukkan air.
2) Jerangkan periuk tadi di atas dapur dengan api sederhana. Rebuskan sehingga daging empuk.
3) Masukkan semua bahan (ketumbar+ lengkuas+ halia+ bawang putih+ asam keping+ cili kering yang dipotong kasar)
4) Rebuskan sehingga daging empuk dan perasakan dengan garam secukup rasa.
5) Setelah masak, singgang daging sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba, resepi yang mudah dan ringkas *(^_^)*





Have A nice day all *(^_^)*

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.