Saturday, August 4, 2012

KARI IKAN TALAPIA~*(^_^)*

Salam, dear all

ApaKAH menu berbuka ANDA hari ini? 
ingin mencuba sesuatu yang baru? kadang-kadang tekak kita pun ingin merasa sesuatu yang lain dari lain,
jemu juga asyik makan yang agak "biasa", ok, *(^_^)*,
 selain membeli juadah di bazar ramadhan yang mungkin tidak menepati citarasa dan agak klise' dan kadang-kadang tidak diketahui sejauh mana kebersihannya . :) sekali sekala apa salahnya.
Itulah  rutin biasa seorang perempuan/ ibu/ anak untuk mencari menu sesuai untuk disajikan ketika berbuka puasa bersama keluarga dan teman . 

Ok, kali ini, fida ingin berkongsi resepi kari versi ikan talapia. 
memang jarang org buat, tapi tidak mencuba sesuatu yang lain daripada biasa. 
*****Kebiasaannya ikan talapia ini dimasak lemak tempoyak/ cili padi/ asam pedas/ "sweet sour"/ berlada/ berempah..

***Kari ini boleh dimasak dengan ikan patin/ ikan tongkol/ ikan merah etc. 



KARI IKAN TALAPIA
(hidangan 2-3 orang )

Bahan-bahan;
1) 2 ekor ikan talapia saiz besar (dipotong sederhana saiz, dibersihkan dan diperap dengan air asam jawa-untuk hilangkan hanyir).
2)Sepaket serbuk kari ikan (Baba's Brand)-dicampur sedikit air dan dapatkan dalam bentuk pes.
3) 1 cawan air asam jawa (buang bijinya)
4) 3 biji bawang merah bombay **dikisar
5) 10 biji cili kering**dikisar
6) 3 ulas bawang putih ***dikisar
7) seinci halia ***dikisar
8) 4 rempah sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis)
9) 1 cawan santan kelapa
10) sebatang terung (dihiris sederhana saiz)
11) sedikit air
12) sedikit minyak untuk menumis
13) garam, gula , ajinomoto (secukup rasa)


Cara-cara membuat;
1)Tumiskan bahan yang dikisar , 4 rempah sekawan dengan minyak dalam periuk sehingga pecah minyak. Biarkan betul2 pecah minyak supaya rempah kari tadi tidak sakit perut bila dimakan. (5-7min)
2) Masukkan pes serbuk kari dan masukkan air , air asam jawa dan ikan talapia yang ditoskan dari perapan air asam jawa. 
3) Renehkan kuah dan ikan sementara (20 min). 
4) Kemudian, masukkan hirisan terung , dan masukkan santan. Perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto (jika perlu). Masakkan sehingga kuah pekat. Jangan terlalu lama masak kerana dikhuatiri ikan akan hancur.
5) Kari Ikan Talapia sedia untuk dihidangkan.



Selamat Mencuba semua *(^_^)*


Have A nice day, all *(^_^)*
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.