Monday, September 5, 2011

Solok Lada Kelantan

Assalamualaikum w.b.t
Solok Lada Kelantan can be eaten with Nasi Kerabu as side dishes (one of the famous traditional dishes in Kelantan, Malaysia).

Here's the recipes for " Solok Lada Kelantan" as follow;


Bahan-bahannya;
12 biji cili hijau (saiz sederhana)
seekor ikan kembung / 6-8 ekor ikan sardin -rebus ambil isinya
1 cawan kelapa parut putih
3-4 biji bawang putih
1 sudu teh lada hitam **(optional)**
1 1/2 cawan santan (ikut citarasa masing-masing)
sedikit kerisik (kelapa parut yag digoreng sehingga garing dan ditumbuk lumat)
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Cili hijau dibelah tengah dan dibuang bijinya dan rendam dalam air.
  2.   Kisarkan lada hitam,isi ikan dan bawang merah bersama kelapa parut putih. Tapi jangan terlalu lumat.
  3. Perasakan dengan garam dan gula.Campurkan dengan santan.
  4. Ambil cili yang telah di belah tadi dan sumbatkan bahan yang telah dikisarkan ke dalam cili. Buat hingga habis.
  5. Susunkan cili yang telah disumbat tadi ke dalam kukusan dan kukuskan sehingga masak dan cili kelihatan layu.
  6. Ready to be served.Enjoy ur meals.:)



Have A Nice Day ALL :)

@
fieda's delight
http://www.fiedafrieda.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.