Saturday, November 28, 2009

kek moist coklat

nie version fida la..



KEK mOist ChOCOLATE:

Bahan-bahan Untuk Kek:

1) 1 cwn marjerin (fida guna butter cup)
2) 11/2 cwn gula halus
3) 3 biji telur
4) 21/2 cwn tepung (multi-purpose)
5) 6 sudu teh serbuk koko
6) 1 1/2 sudu teh baking soda (serbuk penaik)
7) 1 1/2 cawan susu segar (UHT /other fresh milk )
8) 1 1/2 sudu teh esen vanilla

Bahan-bahan membuat topping coklat (ganache):
1)100gm cooking coklat (coklat masakan)
2)1 camca teh marjerin (butter cup)
3) 2 sudu susu pekat (terpulang secukup rasa nk manis)
4) 1 sudu madu (untuk bagi topping nampak berkilat)
# Semua dikacau dan dimasak secara 'double boiling/ baine-marie' sehingga sebati di atas periuk yang diletakkan atas periuk yang diisi air mendidih.

Bahan-bahan membuat aising
1) 100gm marjerin (buttercup)
2) 200gm gula aising (icing sugar)
3) 2 sudu kecik esen vanilla
4) sedikit perahan limau nak mengentalkan aising tu
5) 2 sudu air mendidih(panas)
# kacau semua sehingga kembang dan ringan (tidak berketul) dan diwarnakan ikut sesuka cita rasa

Cara-Cara Membuatnya:
1)Panaskan kukusan dengan api sederhana
2) Ayakkan tepung dan baking powder, serbuk koko dan ketepikan
3)Pukul merjerin dan gula sehingga kembang dan masukkan telur satu persatu. teruskan kacau dan pukul hingga kembang.
4) Kemudian masukkan esen vanila dan masukkan adunan tepung dlm no (2) dan di selang seli dengan masukkan susu dan kacau sehingga sebati.
5) Sapukan sedikit marjerin pada acuan /loyang dikehendaki dan masukkan adunan dalam loyang tadi.
6)Masak adunan dalam kukusan selama 45 min.
7) Setelah kek masak, biarkan sejuk sebentar sebelum di tuangkan topping coklat (ganache) dan hiasla sesuka hati dengan aising yang dikacau sehingga ringan dan tidak berketul dan di warnakan sesuka hati dan ..:) -selamat mencuba-




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.