Thursday, May 10, 2012

SIMPLE TOMYAM AYAM~ my version *(^_^)*

Salam , dear all
Sawadikapp.

Today is Friday, its rainy heavily outside there and a day for me to have rest at home..
home sweet home..
again..relaxing moods appeared  , having lunch with friends, such a sweet moment in my life.
when you come across into the kitchen, what will pop out into your minds?
hahaha...i always thinks of eating..eating and eating ...*(^_^)*

ok, back to our topic today, *(^_^)*...
our lunch for today is chicken tomyam in my simple version..fast, simple and very tasty..indeed.

Tomyam Ayam which is originated from Thailand , asian style ...~
(my version with some modifications)..

SIMPLE INGREDIENTS FOR SIMPLE TOMYAM AYAM..
Here's the ingredients;
(in B.M).
(~4-5 servings)..




BAHAN-BAHAN UTAMA;
1) Ayam sebelah( 1/2kg ) (dipotong kecil-kecil terpulang ikut citarasa)
2)  sepaket fish ball-dibersihkan dan dipotongkan kecil.
3) 1 ulas bawang besar
4) 4 batang serai (diketuk)
5) seinci lengkuas (Alpina. sp)-dipotrong halus
6) 2 sudu besar asam jawa (dibancuh , tapis dan dapatkan dalm 2 cawan air bancuhan )-boleh digantikan dgn air perahan 4 biji limau purut
7) 6 helai daun limau purut-dimayang halus
8) 5 biji tomato sederhana saiz -nak bagi rasa masam
9) 5 biji cili padi-diketuk dan dihiris halus
10) daun ketumbar -di hiris halus-bagi bau wangi
11) 2 sudu besar PERISA tomyam yang kaw-kaw sedap hehe   (BRAND- THAI TOM YAM, PEACE BRAND)=BAGI YANG KESUNTUKAN MASA

OPTIONAL; kalau nak buat sendiri pes tomyam pun boleh; 
resepi asal PES/PERASA TOMYAM; (bahan kisar) 
1)  5 ulas bawang merah sederhana saiz-kisar
2) 5 biji cili kering -nak pedas tmabah lebih-kisar
3) 3 biji cili padi merah-kisar
4) 2 batang serai di hiris halus-kisar
5) seinci lengkuas-dikisar
6) 1 inci belacan (dibakar)-dikisar
7) 1 sudu besar udang kering( nak lebih sikit pun boleh)-dikisar
8)air asam jawa sikit -dikisar


12) Perasa -garam, gula, optional ajinomoto (kalau menggunakan seafood)
13) Air masak dalam  4 cawan (terpulang ikut citarasa untuk pekat atau cair)
14) Sedikit minyak masak untuk menumis 




CARA-CARA PENYEDIAAN;
1)Panaskan minyak  dalam periuk dan tumiskan bahan tumisan (perasa tomyam+ serai+bawang besar+ cili padi+lengkuas) sehingga naik bau dan pecah minyak.
2) Masukkan ayam yang telah ditoskan dan tomato dan air masak ke dalam periuk, renehkan sehingga masak dan tomato lembut (untukbagi masam).
3) Kemudian, masak lagi selama 10-20 minit dengan api sederhana.
4) Kemudian, masukkan hirisan daun limau purut + fish ball+ air asam jawa + hirisan daun ketumbar + perasakan dengan garam+gula dan sedikit ajinomoto mengikut citarasa.
5) Renehkan lagi sehingga betul2 masak (extra 5-10 minit dgn api yang kuat). 
6) Tomyam sedia untuk dihidangkan.



***P/S- kalau menggunakan seafood seperti udang/sotong...pastikan udang dimasukkan pada akhir sekali kerana air udang boleh menjejaskan rasa tomyam jika dimasukkan pada waktu awal. *(^_^)*

selamat mencuba *(^_^)*


Have a nice day all,


http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email-friedafieda@yahoo.com
contact-013-3083792/017-3696845

1 comment:

  1. i've already tried this recipe, it is really good. thanks for the tips on tomyam paste brand peace, it taste better than maggie or adabi.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.