Salam, dear all,
selamat petang semua, hari ini kita bersiaran dalam bahasa melayu, dan dikesempatan ini saya ingin
mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru , segala jasa , ilmu dan baktimu amat dihargai
dalam mendidik anak-anak generasi muda untuk mencorakkan masa depan kepada insan yang lebih berguna.
Kerana sesungguhnya ilmu yang dipelajari dan amalan yang dipraktikkan membentuk identiti seseorang, dan kerana ilmula yang memartabatkan seseorang. Ilmu itu jugala yang akan diguna pakai sehingga akhir hayat.
ok, kita bertukar topik pulak kepada resepi lauk yang amat mudah dan sangat popular di Kelantan dan Terengganu..*(^_^)*..yang saya ingin kongsikan kepada yang bertanya tempoh hari..
Lauk ini amat sesuai dimasak bagi mereka yang mengamalkan diet tanpa lemak :)
Ikan Tongkol/ Ayo' Masak Singgang / Singe' (loghat kelate)
Bahan-bahan; (untuk 4-5 org makan)
1) 2 ekor ikan tongkol sederhana saiz (dipotong sederhana, dibersihkan dan ditoskan)
2) seinci lengkuas (dihiris halus)
3) 4 ulas bawang putih (diketuk)
5) 3 cawan air
6) asam keping (1 memadai)
7) 5 biji cili padi (diketuk)
7) garam , dan sedikit ajinomoto. (perasakan ikut citarasa masing- masing)
Cara-Cara Memasak;
1) Ikan Tongkol direbuskan dengan air di dalam periuk dengan api yang sederhana.
2) Masukkan hirisan lengkuas, bawang putih, asam keping dan cili padi yang diketuk ke dalam periuk.
3) Masakkan ikan singgang sehingga kuah kelihatan mendidih dan perasakan dengan garam dan ajinomoto secukup rasa.
Selamat Mencuba *(^_^)*
*P/S- Ikan tongkol boleh digantikan dengan ikan kembung atau ikan selayang. Ikan merah sesuai dibuat sup ikan atau masak pindang. Singgang daging juga popular disajikan di Kelantan dan Terengganu .
Have A nice day all :)
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email-friedafieda@yahoo.com
contact-013-3083792/ 017-3696845
2) Masukkan hirisan lengkuas, bawang putih, asam keping dan cili padi yang diketuk ke dalam periuk.
3) Masakkan ikan singgang sehingga kuah kelihatan mendidih dan perasakan dengan garam dan ajinomoto secukup rasa.
Selamat Mencuba *(^_^)*
*P/S- Ikan tongkol boleh digantikan dengan ikan kembung atau ikan selayang. Ikan merah sesuai dibuat sup ikan atau masak pindang. Singgang daging juga popular disajikan di Kelantan dan Terengganu .
Have A nice day all :)
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email-friedafieda@yahoo.com
contact-013-3083792/ 017-3696845
No comments:
Post a Comment