Salam, dear all,
how's your day today?
*(^_^)*
I just want to share with you again, the recipe for my favourite traditional kueh so called *lepat pisang*
suitable to be served during tea time/ coffee time or even having breakfast..:)
Lepat Pisang
Selamat mencuba *(^_^)*
Bahan-bahan:
1) 12 biji pisang
(opt. 1 kg labu kuning/ ubi kayu)
(kalau gunakan labu,
labu mestila dibuang kulit dan dikukus sehingga lembut dahulu)
(kalau gunakan ubi
kayu, ubi kayu dibuang kulit dan disagat untuk mendapatkan isinya)
2) 250gm tepung
gandum
3)250gm gula
pasir(ikut kemanisan masing-masing)
4) Garam secukup rasa
5) Daun Pisang-dilayur
Cara membuat;
1) Pisang yang dibuang
kulit dan dilenyek sehingga hancur.( sekiranya menggunakan labu, kukus dan
lenyek sehingga hancur)
2) Masukkan garam,
tepung gandum dan gula pasir. Gaulkan sehingga adunan sebati.
3) Ambilkan sedikit
adunan dan letakkan di atas sekeping daun pisang. Kemudian, dibungkus kemas .
Ulang cara bungkus sehingga adunan habis.
4) Susunkan dalam
bekas kukusan dan pengukus yang dipanaskan terlebih dahulu. Kukuskan selama
15-20 min sehingga masak
5) Lepat pisang sedia
untuk dihidangkan.
Have A nice day,*(^_^)*
sila hubungi kami untuk tempahan;
min order; 30pcs (call us for pricing details)
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email us-friedafieda@yahoo.com
contact us-013-3083792/017-3696845
No comments:
Post a Comment