Salam, dear all,
selamat tengahari semua,
selamat menikmati makan tengahari semua , dan bagi yang berpuasa selamat berpuasa, di bulan Rejab yang mulia ini. Kali ini fida ingin berkongsi resepi masakan biasa yang popular di Negeri Sembilan,
masakan yang terkenal dgn kepedasannya...hehee...
ok, inila resepinya yang mudah dan ringkas.
Ikan Kembung Masak Lemak Cili Padi..
ikan kembung kalau di sebelah utara, penang, dipanggil ikan termenung..hehehe tkthula nape mungkin
sbb mata nyer yang terkeluar besar cmtu agaknya..hahaha*(memandai jer)*..
**ader sesetengah resepi sebelah melaka, tidak menggunakan bawang merah & putih dalam penyediaannya, terpulang mengikut cita rasa masing-masing.
Bahan-bahan utama;
1) 5 ekor ikan kembung (dipotong dua, dibersihkan dan ditoskan)
2) 5 helai serai (diketuk)
3) seinci kunyit hidup (dikisar)
4) 20 biji cili padi (dikisar)
5) 3 biji bawang merah (dikisar)
6) 3 ulas bawang putih (dikisar)
7) sehelai daun kunyit (dimayang halus-menaikkan aroma masakan)
8) 120ml santan cair dan pekat ( almost dari sebiji kelapa parut)
9) 1 keping asam gelugur
10) Air-untuk mendapatkan santan
11)3 biji tomato dibelah 4 -memberikan warna yang cntik dalam masakan dan rasa yang agak masam sikit. (optional)
12) garam gula sebagai perasa.
Cara-cara membuatnya;
1) Masukkan ikan, dan semua bahan yang dikisar ke dalam periuk . Panaskan semua bahan tumisan sehingga sebati.
2) Masukkan serai, asam keping , daun kunyit yang dimayang halus tadi, dan akhir sekali masukkan santan cair dahulu ke dalam periuk. Masakkan dengan api sederhana selama 10 minit.
3) Kemudian, masukkan santan pekat , tomato dan perasakan dengan garam gula secukupnya.
Masak sehingga kuah agak pekat. Jangan lama sangat masak, nnti santan pecah dan ikan hancur :).
*P/S- resepi ini boleh digunakan untuk semua jenis lauk (ayam/udang/ikan/ketam etc)
selamat mencuba dan menjamu selera semua :)
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email-friedafieda@yahoo.com
contact us-017-3696845/013-3083792
hi saya ena..suka tgk blog ni sebab ada resepi. boleh buat idea memasak untuk berbuka..:)
ReplyDelete