Salam, dear all,
selamat tengahari semua, :)
hari ini jom kita berkongsi resepi kari ayam yang sesuai dihidangkan untuk seisi keluarga sebagai santapan tengahari mahupun makan malam :)
Kari Ayam
(serving untuk 4-5 orang makan)
Bahan-bahan Utama;
1) 1/2kg ayam (dipotong sederhana, dibersihkan dan ditoskan)
2) 1/2 biji kelapa parut dan amik santannya.(santan pekat + cair)
3) 3 biji bawang merah (dikisar)
4) 4 biji bawang putih (dikisar)
5) 1 serai (dikisar)
6) 1/2 inci halia (dikisar)
7) 10 keping cili kering (dikisar)
8) 3 sudu serbuk kari BABA's (serbuk kari ayam/daging)-dicampurkan dengan air bagi mendapatkan pesnya.
9) 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
10) 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
11) rempah sekawan(1 kayu manis + 3 pelaga+ 2 bunga cengkih)
12) 2 biji kentang (dikupas kulit dan dipotong kiub)
13) 1 asam keping
14) garam , ajinomoto -perasa
15) setangkai daun kari (untuk menaikkan aroma kari)
16) minyak masak
Cara-cara membuat:
1) Panaskan minyak masak dalam kuali.
2) Tumiskan 3-4 sudu bahan yang dikisar, rempah (kayu manis+ pelaga+ bunga cengkih), serbuk jintan manis dan putih sehingga naik bau dan pecah minyak.
3) Kemudian masukkan 2 biji kentang dan serbuk kari Baba's yang dicampurkan dengan sedikit air dan gaul sebati. Masakkan dalam 10 minit sehingga naik bau lagi. (rempah kari kena dibiarkan agak lama sedikit masak supaya tidak sakit perut )*^_^*
4) Kemudian, masukkan ayam dan gaul sebati dengan bahan rempah . Tuangkan sedikit demi sedikit santan dan masukkan asam keping. Masak sehingga kuah agak2 mengelegak. Pastikan supaya santan tidak pecah minyak.
5) Perasakan dengan garam dan sedikit ajinomoto (jika perlu) mengikut kesukaan anda , masukkan daun kari untuk menaikkan bau dan masak lagi sehingga kentang betul2 empuk dan ayam betul2 masak.
6) Kari ayam sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba :)
Have a nice weekend all,
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email-friedafieda@yahoo.com
contact-013-3083792/017-3696845
No comments:
Post a Comment