Salam , dear all,
selamat berhujung minggu semua, *(^_^)*
selamat bercuti kepada semua pelajar2 sekolah rendah & menengah,
cuti sekolah ni, fida ader berkesempatan untuk mencuba masakan yang terkenal di sebelah utara,
Laksa Penang, yang merupakan makanan kegemaran kami sekeluarga.
lets' have a look at the simple recipes;
Laksa Penang *(^_^)*
(4-6 org makan)
Bahan-bahan utama;
Kuah laksa;
1) 1/2kg ikan kembung/ sardin (dibersihkan , direbuskan )
2) seikat daun kesum
3) 2 batang daun kantan (dibelah empat)
4) 3 biji cili hidup merah saiz besar (dikisar)
5) 4 ulas bawang merah (dikisar)
6) 2 ulas bawang besar (dikisar)
7) seinci belacan (dikisar)
8) 1 tin sardin kecil (dibuang sosnya dan ambik isi ikan sardin shj)-dikisar
9) 3 keping asam gelugor
10) 3 sudu besar cili kisar (cili boh)
11) garam dan ajinomoto (sebagai perasa secukup rasa)
Bahan-bahan ulam;
1)Timun-dihiris halus
2) Limau nipis-dihiris
3) bawang merah/besar -dihiris halus
4) Nanas-dihiris (opt.)
Laksa;
boleh gunakan laksa yang siap dijual dalam paket ataupun jenis kering. Rebuskan sehingga lembut dan sedia untuk dihidangkan.
Add caption |
Cara-cara penyediaan;
1) Rebuskan ikan kembung/ sardin sehingga masak dengan sedikit garam. Toskan airnya dan asingkan isi -isi ikan dan kisarkan halus. Kisarkan juga tulang ikan tadi dan tapiskan airnya.
2) Untuk membuat kuah laksa, masukkan semua bahan yang dikisarkan ke dalam periuk. Masukkan juga air kisaran ikan dan tulang ikan ke dalam periuk yang sama.
3) Masukkan asam gelugur, cili kisar, daun kantan dan daun kesum ke dalam periuk yng sama.
4) Tambahkan air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki ke dalam periuk yang sama. Masakkan kuah laksa sehingga mendidih dan perasakan mengikut citarasa anda (garam/gula/ajinomoto jika perlu).
Sedia untuk dihidangkan bersama laksa yang direbus dan dimakan bersama ulam. :)
Selamat mencuba semua :)
Have a nice day.
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email-friedafieda@yahoo.com
contact us- 013-3083792/017-3696845
No comments:
Post a Comment