Saturday, February 23, 2013

Rojak Buah~

Assalamualaikum w.b.t

Rojak pasembur ,
Rojak buah, 
Mi rojak,
dan sewaktu dengannya , yang mana anda gemari?*(^_^)*

Hari ini kita kongsi resepi pencuci mulut berasaskan buah-buahan dan sayuran dalam menu rojak buah . Menu ini berkhasiat ini amat sesuai untuk hidangan santai bersama keluarga dan teman.

Bahan utama yang boleh digunakan dalam menu rojak ;
1) Buah mangga 
2) Buah delima
3) Sengkuang 
4) Timun 
Untuk penyediaan bahan utama amatlah mudah, anda hanya perlu bersihkan semua buah yang diperlukan , racik atau hiris mengikut kesesuaian hidangan anda.



Bahan-bahan ;
1) Cili kering direbus dan dikisar (segenggam/ 15 biji)
2) Cili padi (6-10 biji)-bergantung kepada tahap kepedasan masing-masing
3) secubit belacan 
4) Gula Melaka  (racik halus)
5) 3 sudu besar Gula Pasir 
6)1 sudu besar Kicap Manis
7) 2 sudu tepung gandum untuk memekatkan kuah
8) 1 1/2 cawan air (ikut kepekatan kuah masing-masing)



Cara-cara membuat kuah rojak ;
1) Kisarkan cili kering, cili padi dan belacan.Ketepikan.
2) Sementara itu, masakkan gula melaka , gula pasir dan air sehingga cair di dalam periuk dengan api yang sederhana.
3) Kemudian, masukkan bahan kisaran dan kicap tadi ke dalam periuk .
4) Akhir sekali, masukkan tepung gandum ke dalam adunan sos tadi dan kacau sehingga likat dan pastikan adunan tepung tidak berketul. 
5) Kacau sehingga likat dan sedia untuk dihidangkan dengan buah.
6) Untuk perhiasan , boleh taburkan dengan kacang tanah atau badam hancur.

Selamat Mencuba *(^_^)*



Tribute with love, XOXO

http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-0133083792/ 03-20214321 (office hours)




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.