Assalamualaikum, w. b.t
Hari ini kita berkongsi resepi mudah untuk santapan keluarga dan teman dengan menggunakan kerang.
Info mengenai kerang;
Kerang merupakan sejenis haiwan moluska yang bercangkerang sama seperti tiram /kepah/lokan/ remis. Kerang juga adalah sumber zink yang bermanfaat dalam perkembangan otak.
Kerang biasanya boleh juga dimasak untuk sambal kerang dan kerang bakar.
Menu-Kerang Rebus Singgang
Bahan-bahan:
1) kerang 1 kg (dibersihkan segala kotoran dan ditoskan)
2) air (nisbah yg digunakan, 1 bahagian kerang: 3 bahagian air)
3) 3 batang serai (dititik)
4) satu labu bawang putih (diketuk)
5) 1 sudu garam
Cara-cara membuat;
1) Kerang yang sudah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk . Isikan air mengikut nisbah tadi
2) Masukkan serai, bawang putih yang sudah diketuk/ dititik dan akhir sekali masukkan garam.
3) Rebus kerang sehingga betul2 masak (30min) iaitu dalam keadaan cangkerangnya terbuka sehingga menampakkan isi kerang dengan api dapur yang sederhana.
4) Kerang rebus singgang sedia untuk dihidangkan.
4) Kerang rebus singgang sedia untuk dihidangkan.
selamat mencuba *(^_^)*
Tribute from Fieda's delight with love, XOXO
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-0133083792/ 03-20214321 (office hours)
No comments:
Post a Comment