Salam, dear all
happy school holiday to all,
sorry for not update any entry for a while since been busying attending lots of friends and relative's wedding ceremony *(^_^)*
here's the simple traditional kueh which my father loved to eat during my childhood memories :)
*KUIH SERI MUKA*
in different version -egg layer or simple flour layer :)
i'll share the recipes as follow; *(^_^)*
RESEPI KUIH SERI MUKA;
BAHAN LAPISAN BAWAH (UTAMA):-
500gm beras pulut (1/2 kg beras pulut)
500ml santan cair (anggaran santan pekat-200ml + santan cair
selebihnya)-dari ½ biji kelapa parut
1 ½ st garam
BAHAN LAPISAN ATAS;
(SERI MUKA VERSI TEPUNG):-
150gm tepung gandum
3 sdt tepung ubi (untuk bagi nampak berkilat dan licin
permukaan atas kuih)
½ cawan gula
Sedikit pewarna hijau pandan (ikut citarasa)
100ml air /santan (terpulang ikut citarasa masing2)-yang
penting jgn terlalu cair
ATAU-OPTIONAL-
(SERI MUKA VERSI TEPUNG)
5-6 biji telur (bergantung kepada saiz)
200ml air gula melaka
1/2 sdt garam
CARA-CARA MEMBUAT;
UNTUK LAPISAN BAWAH:-
1) Panaskan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
2) Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
3) Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon
boleh.
4) Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau.
5) Kukus beras pulut diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama
20-30min sehingga masak.
6) Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut
tadi dengan plastik. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
UNTUK LAPISAN ATAS:-
(SERI MUKA VERSI TELUR)
1) Pukul gula bersama telur hingga kembang.jgn terlalu lama.
2) Masukkan air gula melaka ke dalam adunan telur. Kemudian,
adunan ditapis dan dituang ke dalam Loyang yang ditekap dengan beras pulut tadi
dan sedia untuk dikukuskan.
3) Kukus sehingga masak selama 45min-1 jam. Biarkan kuih
seri muka versi sejuk dahulu baru
dipotong dan disediakan.
SERI MUKA VERSI TEPUNG~
1) Ayakkan tepung gandum & tepung ubi ke dlm adunan santan
,pewarna hijau, garam dan gula . Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji.
2) Kemudian, adunan ditapis dan dituang ke dalam Loyang yang
ditekap dengan beras pulut tadi dan sedia untuk dikukuskan.
3) Kukus sehingga masak . Biarkan kuih seri muka sejuk
dahulu baru dipotong dan disediakan.
***yang warna hijau-seri muka versi tepung, yang coklat-seri muka versi telur , sekejap jer sudah habis...hehe**
selamat mencuba semua *(^_^)*
have a nice day all *(^_^)*
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email us-friedafieda@yahoo.com
contact us-013-3083792/017-3696845 (fieda)
office-03-20214321 (during office hours)
No comments:
Post a Comment