Sunday, November 22, 2009

lepat pisang

kali nie kiter cuber resepi kuih lepat versi pisang (my favourite)..hehe..:)

Pic yang sempat dirakam....hehehe
1) pisang dilenyek  dan ditambahkan tepung & kelapa
2) adunan pisang diletak dalam daun pisang yang dilayur
 3) adunan pisang yang dibungkus sebelum dikukus
4) READY to eat LEpat PISANG..YUMMY:p









BAHAN-BAHAN:
1) 12 biji pisang emas (optional aper2 pisang PUN boleh..:))
2) 3 sudu kelapa parut
3) 4 sudu tepung gandum (anggaran)
4) 2 sdu teh gula kasar
5) secubit garam



CARA-CARA MEMBUAT:
1) mULa-mula kita lenyekkan pisang dalam mgkuk adunan (besen kecik pun tkper)
2) JANGAN LUPA panaskan kukusan dengan api sederhana dan layurkan daun pisang atas api dapur
3)dah lenyek pisang, masukkan tepung, dan kelapa parut dan gaulkan semua sehingga sebati
4) kemudian, masukkan pulak garam dan gula kasar dan sambung gaul sampai sebati
5)  letakkan adunan sedikit demi sedikit dalam keadaan memanjang (~1ocm-ikut kesesuaian) dalam daun pisang yang dilayur
6) tutup dan bungkus dengan kemas adunan tu dan susun atas loyang kukusan
7)kukus dalam (15-20 min)
8) sedia untuk dihidang dan dimakan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.