Friday, November 13, 2009
Donut Oh Donut....
1) Doh (adunan 2x saiz asal)
2) uli dan tekap dengan acuan donut
3) donut setelah di tekap
4) close up donut
4) ready to eat..YUMMY..:)
resepi kuih DOnut..
Bahan-bahan
1) 1/2 kilo tepung gandum
2) 1 paket yis mauripan
3) 2 sudu besar susu pekat (ikutla cap aper F&N ker paperla..)
4) 2 sudu marjerin
5) 1 biji telur
6) 2 biji kentang (direbus & dilenyek halus)
7) Garam secukup rasa
8)Air
9) Gula Aising ker (gula kasar dikisar halus sbg topping last)
Cara-cara membuat:
1) Mula-serbuk yis mauripan tadi dilarutkan dalam air
2)Gaulkan sebati tepung gandum bersama susu pekat manis, marjerin, telur, kentang dan garam
3) Kemudian, masukkan yis mauripan tdi dan air sikit demi sikit hingga doh lembut dan sebati (uli sehingga 10 min )
4) kemudian tinggalkan doh dan tutup sehingga dua kali ganda saiz asal
5) Uli doh bulat-bulat dan bentukkan cincin atau nk senang guna acuan donut dan tingalkan jap dlm 5 -10 min besar sikit dari saiz asal.
6) sedia untuk digoreng dan bolehla letak topping gula aising tadi .
7) Sedia untuk dihidang dan dimakan.
nota:
kentang digunakan untuk melembutkan doh adunan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment