Sunday, November 29, 2009

KUIh tepuNG pelitA (Cap SamPAN)

nie resepi untuk KUIH tradisional yng lain:
#as requested.... 




Kuih TEpung PElita


Bahan-Bahan:
1) 1 cawan Tepung Beras (Rice Flour) (untuk adunan)

2) 1 cawan gula
3) 5 cawan air
4) 4 sudu besar tepung beras (dicampur dalam santan) 
5) 1 biji kelapa diperah (amik santan)
6) 4 helai daun pandan dimesin dgn sikit air (kalau susah dapat daun pandan guna esen pandan pun boleh dan pewarna hijau)
7)sikit kapur makan dan sikit garam (secukup rasa)

Cara-cara:
1) tepung beras, gula, air daun pandan dan air kapur sehingga sebati

2)Perahkan santan , masukkan tepung besar yang 4 sudu tadi dengan garam dan kacau biar sebati dan ketepikan dulu.
3) Masukkan tepung yang di adunkan dalam no (1) dan di kacau hingga masak dan berkilat.
4)Bila dah masak masukkan dalam acuan yang dikehendaki (daun pandan yg dilipat/ bekas plastik ker)atau daun pisang.
5) Masakkan santan yg diasun tadi dlm no (2) dan kacaukan sehingga pekat.
6) Kemudian, angkatkan santan dan curahkan ke atas tepung dalam acuan tadi dan sejukkan.
7) Letakkan adunan sejuk dalam peti sejuk untuk mendapatkan rasa yg lagi enak.Sedia dihidangkan dan dimakan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.