Assalamualaikum wbt,
senyum *(^_^)*v
Menu seterusnya yang ingin dikongsikan adalah ikan talapia masak tiga rasa
sesuai untuk hidangan buka puasa/ makan malam/ tengahari / menu sahur
optional bagi ikan; juga boleh ditukarkan dengan ikan siakap atau ikan merah
Bahan-bahan utama;
1) 2 sudu besar sos tiram
2) timun (dipotong dadu)
3) tomato (dipotong dadu)
4) 4 sudu besar cili yang dikisar bersama bawang
5) 1 sudu sos tiram
6) 1 sudu kecil garam
7) 3 sudu besar sos tomato
8) 1 sudu kecil gula kasar
9) ikan talapia ikut saiz dikehendaki (diperap dengan air asam jawa untuk hilangkan hanyir bau)
Cara-cara membuat:
1) Panaskan minyak dan gorengkan ikan yang talapia sehingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
2) Seterusnya, tumiskan cili kisar/sos tiram/ sos tomato sehingga pecah minyak.
3) masukkan ikan tadi kedalam tumisan .Masukkan timun dan tomato yang dipotong dadu. Kemudian, masak sehingga sebati. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.
Tribute with love, xoxo
email-friedafieda@yahoo.com
No comments:
Post a Comment