Saturday, July 19, 2014

Ikan Talapia Masak Tiga Rasa

Assalamualaikum wbt, 

senyum *(^_^)*v

Menu seterusnya yang ingin dikongsikan adalah ikan talapia masak tiga rasa
sesuai untuk hidangan buka puasa/ makan malam/ tengahari / menu sahur

optional bagi ikan; juga boleh ditukarkan dengan ikan siakap atau ikan merah 


Bahan-bahan utama;

1)  2 sudu besar sos tiram
2)  timun (dipotong dadu)
3)  tomato (dipotong dadu)
4)  4 sudu besar cili yang dikisar bersama bawang
5)  1 sudu sos tiram
6)   1 sudu kecil garam
7) 3 sudu besar sos tomato 
8) 1 sudu kecil gula kasar
9) ikan talapia ikut saiz dikehendaki (diperap dengan air asam jawa untuk hilangkan hanyir bau)

Cara-cara membuat:
1) Panaskan minyak dan gorengkan ikan yang talapia sehingga separa masak. Angkat dan ketepikan.
2) Seterusnya, tumiskan cili kisar/sos tiram/ sos tomato  sehingga pecah minyak.
3) masukkan ikan tadi kedalam tumisan .Masukkan timun dan tomato yang dipotong dadu. Kemudian, masak sehingga sebati. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.



Selamat mencuba.

Tribute with love, xoxo
email-friedafieda@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ORDER FORM @ fieda's delight

Name:
Email Address:
Contact Numbers;
Delivery Location;
Delivery Date;
Types (Order Items);
Kindly stated the size, flavor, colour and theme (please refer to details of cakes, cupcakes and cheese cakes)

Form provided by Freedback.