Salam, dear all,
Selamat menyambut Ramadhan hari ke-11, syukur Alhamdullilah .
Sungguhpun cuaca panas terik di luar, ini tidaklah menjadi alasan untuk kita menjalani rutin seharian
seperti biasa dengan bersemangat. :)
Tips untuk kekal bertenaga, jangan lupakan bersahur walaupun hanya segelas susu. :) apa yang penting, Jangan Malas, Nanti penat :)
Ok, hari ini kita berkongsi resepi menu yang popular di Johor, Asam Pedas,
tapi yang lainnya kerana fida menggunakan ikan patin sebagai sajian utama.
Asam Pedas Ikan Patin
(hidangan 3-5 orang)
Bahan-bahan;
1) seekor ikan patin (1kg ++ ) dipotong sederhana saiz, dibersihkan dan direndam dengan air asam jawa (untuk hilangkan hanyir)-45min
2) 3 ulas bawang merah ** dikisar
3) 4 ulas bawang putih ***dikisar
4) 10 biji cili kering **dikisar
5) seinci lengkuas **dikisar
6) sedikit belacan
7) sebatang bunga kantan (dibelah dua)
8) segenggam (daun kesum)
9) 3 batang serai (diketuk/dititik)
10) 3 cawan Air asam jawa
10) 3 cawan Air asam jawa
11) 5 batang bendi (dipotong)
12) sedikit air (kuah)
13) Garam & Gula *ajinomoto (jika perlu)
14) sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuat;
1) Tumiskan bahan yang dikisar dengan minyak di dalam periuk sehingga pecah minyak.
2) Masukkan belacan, serai yang diketuk, bunga kantan, daun kesum dan kacau sehingga bahan tumisan pecah minyak.
3) Masukkan ikan patin yang ditoskan setelah diperap dengan air asam jawa ke dalam periuk.
4) Masukkan air asam jawa dan tambahkan air ikut kepekatan kuah yang diigini.
5) Renihkan kuah sehingga pekat dan masukkan bendi yang dipotong dan perasakan dengan bahan perasa (garam, gula , ajinomoto secukup rasa).
6) Masak sehingga kuah kelihatan pekat, dan minyak naik di permukaan, selama (15 minit ) dengan api sederhana dan jangan terlebih masak supaya ikan tidak hancur.
7) Asam Pedas ikan patin sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba :)
Have A nice day All :)
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
Email-friedafieda@yahoo.com
Contact us-013-3083792/ 017-3696845/ 03-20214321 (office hours)
No comments:
Post a Comment