KUIH PUTU AYU AKA PUTERI AYU
Bahan-bahan:
1) 3 biji telur
2)1 cawan gula (1/2 pun tkper ikut kemanisan masing2)
3) 250ml santan atau ~2 cwn santan
4) 1 sudu besar esen pandan (Kalau tkder daun pandan /optional)
5) 1/2 sudu kecil pewarna hijau
6) 2 cwn tepung gandum (~280gm tepung gandum)
7) 1 sudu kecil ovallete( melembutkan adunan)
8) Kelapa parut muda
9) Sedikit garam
Cara-cara Membuat:
1) Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2) Masukkan santan, ovallete, esen pandan, pewarna hijau dan kacau sehingga sebati sehingga TIDAK BERKETUL.
3) Sementara itu panaskan kukusan dengan api sederhana.
4) Sapukan sedikit minyak dalam setiap acuan (supaya adunan senang tanggal lepas masak/tidak melekat).
5) Letakkan kelapa parut yang dicampurkan dengan sedikit garam ke dlam acuan dan ditekan padat.
6) Kemudian, letakkan adunan sikit demi sedikit kedalam setiap acuan tadi dan kukus selama 15 ~20 min sehingga masak.
7) Sedia untuk dihidang dan dimakan ketika minum pagi atau petang..:)
No comments:
Post a Comment