Salam dear all,
Hari ini kiter bersiaran dalam versi BM pulak;
petang-petang yang redup nie saya merajinkan diri membuat kuih Cek Mek Molek Kelate, negeri kg saya
memandangkan teringatkan ubi keledek mak bagi masih ader lagi kat dalam bakul di dapur.
Jom kiter lihat hasilnya;
KUIH CEK MEK MOLEK KELATE ~
Resepinye;
Bahan-bahan;
1) 5 ketul keledek (sweet potatoes) (direbus dan dilecek)-rebuskan sehingga empuk
2) 5 ketul keledek (sweet potatoes) ( direbus dan dilecek) -direbus sehingga empuk
3) Gula (untuk inti)
4) Garam secukup rasa
1) 5 ketul keledek (sweet potatoes) (direbus dan dilecek)-rebuskan sehingga empuk
2) 5 ketul keledek (sweet potatoes) ( direbus dan dilecek) -direbus sehingga empuk
3) Gula (untuk inti)
4) Garam secukup rasa
Cara penyediaan
1) Lenyekkan ubi keledek yang siap direbus dengan tepung gandum dan garam
2) Uli sehingga jadi doh lembut
3) Ambil sedikit adunan keledek dan leperkannya
4) Masukkan gula sebagai inti da tutup dan bentukkan ikut citarasa. * Biasanya orang kelantan akan buat seperti di gambarajah. Lakukan sehingga selesai.
5) Panaskan minyak di dalam kuali dan gorengkan sehingga kekuningan
6) Kuih Cek Mek Molek ready to be served.
Aduna kuih ini boleh dijadikan kuih keria yang bersalut karamel, terpulang ikut cara masing-masing.
Apa yang penting sedap dihidang dan dimakan sewaktu masih panas-panas dengan air teh atau kopi.
Apa yang penting sedap dihidang dan dimakan sewaktu masih panas-panas dengan air teh atau kopi.
Tribute with love, XOXO
http://www.fiedafrieda.blogspot.com
email us; friedafieda@yahoo.com
No comments:
Post a Comment